tiistai 4. joulukuuta 2012

Todellinen varallisuus


Mitä varallisuus on? Usein sanotaan ihmisistä, jotka asuvat hienolla asuinalueella, ajavat hienoilla autoille, matkustelevat ja käyvät usein ulkona syömässä  että "ne ovat varakkaita". Hienot talot ja autot eivät automaattisesti tarkoita, että näiden omistajat olisivat varakkaita. Todennäköisesti he ovat suurituloisia, eivät varakkaita. Talo on ostettu pankin rahoilla, auto rahoituksella tai pankkilainalla ja ulkomaan matkat luottokortilla. Lainan saantiin usein riittää, että tulot ovat suuret. Hienot autot, talot ja muut hienot ja arvokkaat tavarat ovat ennemminkin velkaa kuin varallisuutta.

Varallisuuden laskeminen. Ihmisen varallisuus lasketaan seuraavalla laskukaavalla: varat-velat=nettovarallisuus. Noiden hienojen talojen, autojen ja muiden tavaroiden myymisestä saaduista rahoista useinkaan ei velkojen maksun jälkeen jää paljoa jäljelle, jos jää mitään. Nimittäin auton ja muiden tavaroiden rahallinen arvo (eli myyntihinta) tipahtaa hurjasti heti ostamisen jälkeen. Autolainan määrä ei kuitenkaan tipu. Eli "varakkaiksi" aikaisemmin luulemasi ihmiset eivät oikeasti olekaan välttämättä varakkaita.

Keskity kassavirtaan. Todellinen varallisuus on sellaista, mikä tuottaa rahaa eli positiivista kassavirtaa. Tällaisia ovat esimerkiksi osakkeet, vuokra-asunnot ja bisnekset eli omat yritykset. Velkoja sen sijaan ovat kaikki sellaiset asiat, jotka aiheuttavat menoja eli negatiivista kassavirtaa. Velkoja ovat esimerkiksi oma-asunto, autot, mökki, moottoripyörä, kaikki lainat (paitsi sijoituslainat). Varallisuudeksi voi myös tavallaan laskea oman itsesi, jos sinulla on bisnesälyä ja ideoita, jotka voit saada tuottamaan rahaa. Kaikki omistamasi tavarat, jotka aiheuttavat kuluja nakertaa sinun varallisuuttasi. Vaurastuakseen täytyy siis keskittyä hankkimaan oikeaa varallisuutta eli sellaista omaisuutta, mikä tuottaa positiivista kassavirtaa ja näin ruokkii varallisuutesi kasvua entisestään.

Kaikille, jotka haluavat kehittyä raha-asioissa ja unelmoivat vauraammasta elämästä suosittelen ehdottomasti seuraavaa kirjaa:


Tämä kirja antaa perspektiiviä ja uuden näkökulman raha-asioihin. Itse olen lukenut tämän ja muita Robert T Kiyosakin sekä hänen bisneskumppaninsa ja vaimonsa Kim Kiyosakin kirjoja. Tämän kirjan lukeminen on ensimmäinen asia mitä suosittelen tekemään, kun on aloittamassa omaa matkaa kohti vaurastumista.

Tarkan markan isä4 kommenttia:

 1. Kyllä sulla on hyviä kirjoja :) Myyn näitä joten tiedän että menekki on tietyissä piireissä valtava (esim yrittäjille). Oma suosikkini on Kim Kiyosakin: Rikas nainen. Kiinnostaisi tietää vielä kun aikaisemmin kirjoitit sijoitusasunnosta, jotain kertoimesta...miten siis lasket kannattavuuden?

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista! :) Ja mukava huomata, että olet naisena kiinnostunut sijoittamisesta ja vaurastumisesta. Itse olen lukenut myös tuon Kim Kiyosakin kirjan. Hyvä kirja minunkin mielestäni.

  Tarkoitat siis vuokratuottoa? Joo..vuokratuotto lasketaan seuraavasti: vuokra-hoitovastike *12 (kuukausien määrä). Tämä jaetaan asunnon ostohinnalla ja kerrotaan sadalla, jolloin saadaan prosentuaalinen vuokratuotto.
  Esimerkki siitä kertomastani kohteesta:
  vuokra 360e - hoitovastike 83e=277e
  277e x 12 = 3324e
  3324e/45000e *100 = 7,38% vuokratuotto

  Todelliseen vuokratuottoon vaikuttaa tietysti myös mahdolliset tyhjät kuukaudet, jos asunto ei mene heti vuokralle.

  Sitten vielä, jos otat sijoitusasunnon ostoon lainaa, nousee oman pääoman tuottosi eli itse sijoittamasi rahan tuotto huomattavasti korkeammaksi kuin tuo 7%. Oman pääoman tuotto voi olla jopa 20%!

  Voisin kirjoitella asiasta jossain vaiheessa oman artikkelinsa. Olisi mukavaa myös saada palautetta, että mihin aiheeseen liittyviä kirjoituksia haluaisit jatkossa lueskella? :)

  Hyvää itsenäisyyspäivää!

  Tarkan markan isä

  VastaaPoista
 3. Kiitos selkeästä esityksestä! Juuri tätä tarkoitin. Itse olen ottanut yhdeksi tavoitteeksi säästää käsirahat sijoitusasuntoon. Ei ihan vielä ajankohtaista mutta on hyvä perehtyä jo ajoissa kaikkeen asiaan liittyvään. Siis tämä sama aihe kyllä kiinnostaa paljon!

  Ja sitten kiinostaa tietää jo ihan työni puolesta, jos satut lukemaan hyviä bisnes kirjoja jotka liittyvät juuri sijoittamiseen, säästämiseen, myyntiin jne. Vaihtoehtoja on niin paljon että kaikkeen ei ehdi tarttua :) Siksi on kiva kuulla suosituksia.

  Mukavaa itsenäisyyspäivää myös teille! Ja toivotaan pikaista synnytystä :) (itselläni viikko laskettuun aikaan joten voin samaistua teidän fiiliksiin).

  VastaaPoista
 4. Hyvä tavoite. Varmasti onnistut siinä nopeasti, kun sinulla on tavoite kirkkaana mielessä. Suosittelen ilman muuta vertailemaan asuntoja, laskemaan vuokratuottoja, tutustumaan taloyhtiöihin, käymään näytöissä jo näin etukäteen. Jokaisesta kohteesta oppii aina jotain.

  Itse aion tilata tuon Terhi Majasalmen totuus taloudestasi -kirjan. On varmasti hyvä.

  Itse asiassa poika syntyi viime yönä. Tästä lähdenkin sitä katsomaan :) Onnea sinulle omaan synnytykseen!

  Tarkan markan isä

  VastaaPoista