keskiviikko 28. marraskuuta 2012

Miksi rahasta ei puhuta?


Miksi ihmiset ottavat ylisuuria asuntolainoja? Miksi ihmiset kuluttavat enemmän kuin ansaitsevat? Miksi ihmiset ostavat auton lainalla? Miksi ihmiset ottavat useita luottokortteja? Miksi ihmiset kuluttavat luotolla? Miksi pikavippejä otetaan? Miksi maksuhäiriöiden määrä on hurjassa kasvussa? Miksi koulussa ei opeteta raha-asioita?

Olen sitä mieltä, että rahasta puhuminen on suomessa lähes tabu. Rahasta puhumista vältellään. Palkan suuruutta ei kerrota. Sijoittamisesta ei puhuta. Rahan ansaitsemisesta ei puhuta. Rahasta, sijoittamisesta tai rahan ansaitsemisesta keskustelevat leimataan suomessa usein ahneiksi ihmisiksi. Mutta, miten rahan käytöstä kukaan voi mitään oppia, jos siitä ei käydä keskustelua, eikä kuunnella ja vaihdeta ajatuksia toisten ihmisten kanssa? Ei mitenkään.

Jokainen ihminen on rahan kanssa tekemisissä lähes päivittäin. Miksi rahan käyttöä ja oman talouden hallintaa ei opeteta kouluissa? Itse muistan peruskoulun ja lukion 12 lukuvuoden aikana käyneeni tasan yhden kurssin liittyen talous- ja raha-asioihin. Onko rahankäyttöön liittyvät taidot elämässä jotenkin vähemmän tärkeitä kuin esimerkiksi piirtämisen, laulamisen tai soittamisen taito? Kuinka usein ihminen elämässään tarvitsee tietoa siitä, että miten päin maapallo pyörii tai missä roolissa mitokondrio on solun toiminnassa? Mitenkään väheksymättä kuvaamataidon, musiikin, maantiedon ja biologian ja monen muun peruskouluissa opetettavan oppiaineen merkitystä väitän, että talous- ja raha-asioiden opettaminen ja niistä puhuminen voisi olla huomattavasti hyödyllisempää. Tosiasia kuitenkin on se, että jokaisen ihmisen on jossain elämänvaiheessa pystyttävä itse kantamaan vastuu raha-asioistaan.

Olen itse havainnut ja myös lukenut, että ihmiset, joilla on eniten rahaongelmia, puhuvat raha-asioista kaikkein vähiten. Ymmärrettävää tietysti on, että jos raha-asiat ovat levällään, niin ei niistä silloin huvita puhuakaan. Mutta missään asiassa ei pysty kehittymään, jos asiaa ei mietitä, asiasta ei keskustella eikä suostuta ottamaan neuvoja vastaan ihmisiltä, jotka ovat asioista perillä. Ikävien asioiden siirtäminen syrjään ei paranna vaan pahentaa ongelmaa. Ongelmat eivät katoa sillä, että kieltäytyy käsittelemästä ja miettimästä koko asiaa. Mutta, onko rahaongelmat loppujen lopuksi kuitenkaan syy rahasta puhumattomuuteen vai onko se sittenkin seuraus?

Ehkäpä ensimmäisen kappaleen ongelmia ei olisi tai ainakin ne olisivat lievemmät, jos näitä asioita opetettaisiin koulussa. Kuuntelisin mielelläni muiden ajatuksia asiasta. Myös eriäviä mielipiteitä saa esittää J

Tarkan markan isä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti